VESTI

Druga faza projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“

Otpočela je druga faza projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ koji od 2020. godine sprovodi CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju u saradnji sa Dečijom fondacijom Pestaloci, uz podršku Ministarstva prosvete. Prva faza projekta realizovana je u tri sredine, Požarevcu, Prokuplju i Šapcu i deset škola u navedenim sredinama. U drugoj fazi projekta nastaviće se sa saradnjom sa sredinama uključenih u prvoj fazi, i obuhvatiće tri nove sredine Smederevo, Vršac i Beograd (Batajnicu) i devet škola u novim sredinama. Projekat kroz partnerstva na nacionalnom i lokalnom nivou nastavlja da pruža integrisanu podršku deci i porodicama, obezbedi razmenu znanja, iskustva, dobre prakse i zagovara važnost socijalne i obrazovne inkluzije posebno dece iz osetljivih društvenih grupa.
Period relizacije druge faze projekta: januar 2023 – decembar 2025. godine.

Zajedničke akcije učenika, nastvanika i roditelja iz deset škola koje učestvuju u projektu

U prethodne dve godine imali smo puno zajedničkih akcija u okviru kojih smo se povezali, družili, učili i dobro se zabavili zajedno.
Delić atmosfere možete pogledati na linku.

Obeležili smo kraj prve faze projekta

Završna konferencija prve faze projekta Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje održana je 15. decembra 2022. godine u Beogradu.
Imali smo zadovoljstvo da proslavimo rezultate, razmenimo iskustva, povežemo se i družimo sa predstavnicima škola i lokalnih timova iz Požarevca, Šapca i Prokuplja i drugim saradnicima i partnerima. Posebno nam je značajno što smo imali priliku da čujemo ideje i predloge 26-oro dece iz 10 škola uključenih u projekat koja su učestvovala na konferenciji.
Pripremili smo i dva filma, o rezultatima projekta i interkulturalnoj razmeni koje možete pogledati na sledećim linkovima: https://youtu.be/YXfuuwXDncY i https://youtu.be/wyWtuc4-hcs

Druga horizontalna razmena

Predstavnici škola i lokalnih timova Požarevca, Šapca i Prokuplja su imali priliku 15. novembra da predstave rezultate, razmene iskustva, ideje i planove za naredni ciklus projekta.
Pored timova, i 40- dece iz tri škole koja su učestvovale u interkulturalnoj razmeni u Dečijem selu Pestaloci u Trogenu se okupilo kako bi podelili svoja iskustva u realizaciji planiranih akcija.
Svi smo uživali u zajedničkom druženju i razmeni.

Započeli smo interkulturalnu razmenu u Dečjem selu u Trogenu

Tokom naredne dve nedelje učenici/ce i nastavnici/ce iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Šapca,„Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja i „Sveti Sava“ iz Požarevca borave u Dečjem selu u Trogenu, uŠvajcarskoj.
Program interkulturalne razmene obuhvata radionice, kulturne i sportske aktivnosti, kreiranje radio-emisije, pripremu hrane, održavanje higijene u kući u kojoj učenici/ce i nastavnici/ce borave i druge aktivnosti kroz koje stiču životne veštine i veštine intekulturalne komunikacije.
Program se realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“. Ukupno 40 učenika/ca i 6 nastavnika/ca učestvuje u programu razmene, uz podršku članice CIP Centar tima. U programu učestvuju učenici/ce i nastavnici/ce iz Moldavije.

Horizontalna razmena i učenje

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Požarevca je 17.6.2022. bila domaćin susreta i horizontalne razmene svih deset škola uključenih u projekat. Razmenjivali smo iskustva, primere dobre prakse, bolje smo se povezali i uspostavili saradnju, učili zajedno i družili se.

Lokalni akcioni plan u Prokuplju

26, maja 2022. godine je održan sastanak Lokalnog tima u Prokuplju na kom je predstavljen finalni Lokalni akcioni plan za obezbeđivanje pravednog i kvalitetnog obrazovanja dece na teritoriji grada Prokuplja.

Ponosni smo na naš zajednički rad i saradnju u razvijanju akcionog plana.

Unapređivanje kvaliteta nastave kroz samovrednovanje

27. maja 2022. godine realizovali smo obuku Unapređivanje kvaliteta nastave kroz samovrednovanje u Beogradu sa predstavnicima osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, „Sveti Sava“ iz Požarevca i „Vuk Karadžić“ iz Šapca.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa instrumentima za samovrednovanje oblasti kvaliteta Nastava i učenje, međusobno sarađuju i razmenjuju iskustva.

Zajedno smo učili i razmenjivali iskustva

Predstavnici lokalnih projektnih timova iz Šapca, Požarevca i Prokuplja su 13. maja 2022. u Šapcu učestvovali u horizontalnoj razmeni. Naš domaćin, Tim iz Šapca je prikazao dokumenta koja su razvili kako bi podržali pravedan upis učenika u škole. Družili smo se, razmenjivali i diskutovali o uspesima, izazovima i mogućim rešenjima.

Klub za roditelje u OŠ „Vuk Karadžić“ Šabac

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Šapcu u okviru Kluba za roditelje uspešno se realizuju radionice sa roditeljima čija deca pohađaju prvi i peti razred. Radionice su deo programa za roditelje „Školovanjem za bolju budućnost“ koji je razvijen u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“.

Ukoliko želite da saznate više, pratite fejsbuk stranicu škole: https://www.facebook.com/osvukkaradzicsabac

Razmenjivali smo i učili zajedno kako da čitanjem i pisanjem podstaknemo kritičko mišljenje dece

Kroz mentorske susrete krajem marta, učesnici obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“ iz svi deset škola uključenih u projekat, imali su priliku da razgovaraju i razmene iskustva o primeni tehnika za podsticanje kritičkog mišljenja u praksi. Predstavljeni su primeri i ideje sa različitih časova, a deo njih i atmosfere možete videti na fotografijama.

Planiramo dalje razvijanje projekta

28. marta 2022. godine u Beogradu smo organizovali radionicu posvećenu sagledavanju ključnih rezultata i izazova u dosadašnjoj realizaciji projekta, i započeli smo planiranje nove faze.

Učestvovali su direktori i koordinatori školskih projektnih timova iz 9 osnovnih škola iz Šapca, Prokuplja i Požarevca, članovi Lokalnih timova, Konsultativnog tela i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uživali smo u zajedničkom radu, razmeni i druženju!

Okrugli stolovi u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju

Tokom decembra 2021. godine realizovali smo tri okrugla stola, u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju. Predstavljeni su rezultati projekta i diskutovano je o lokalnim akcionim planovima za pravedno i kvalitetno obrazovanje. Učestvovali su predstavnici škola, lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i drugi saradnici i partneri na projektu.

Realizovali smo još dve obuke „Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece“

U okviru Projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje" krajem novembra 2021. godine realizovali smo još dve obuke Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece u osnovnim školama „Sveti Sava“ iz Požarevca i „Vuk Karadžić“ iz Šapca.

Sastanak Konsultativnog tela

U okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje" 14. decembra organizovali smo sastanak sa Konsultativnim telom projekta u Beogradu. Imali smo priliku da predstavimo rezultate projekta i naredne korake. Na sastanku su učestvovali i predstavnici lokalnih samouprava Šapca, Prokuplja i Požarevca i predstavnici osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“, „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“.

Nastavili smo sa realizacijom panel diskusija za roditelje

Nastavili smo sa realizacijom panel diskusija za roditelje u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju. Bavili smo se temama prepoznavanja i postupanja u situacijama diskriminacije.

Panel diskusije za roditelje

Pokrenuli smo ciklus panela za roditelje iz naših projektnih škola. Prvi panel pod nazivom "I različiti i jednaki" realizovan je 9. novembra 2021. godine u Centru za stručno usavršavanje Šabac.

Pokrenuta je tema o pravu na kvalitetno obrazovanje za svako dete i različitim mehanizmima i merama za podršku njihovom uključivanju.

Sastanak Radne grupe koja se bavi kreiranjem Vodiča za sprečavanje segregacije i preduzimanje mera za desegregaciju u ustanovama obrazovanja i vaspitanja

10. novembra održan je sastanak Radne grupe koja se bavi kreiranjem Vodiča za sprečavanje segregacije i preduzimanje mera za desegregaciju u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Diskutovali smo o najčešćim dilemama i izazovima, ali i mogućim rešenjima i primerima iz prakse.

Započeli smo sa realizacijom obuka „Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece“

U okviru Projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje", 3. i 4. novembra 2021.godine realizovali smo prvu obuku pod nazivom Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece u OŠ “Milić Rakić Mirko” iz Prokuplja. Zajedničkom učenju, radu i druženju pridružili su se i timovi partnerskih škola - OŠ „9. oktobar”, OŠ „Nikodije Stojanović Tatko” i OŠ „Ratko Pavlović Ćićko”.
 

I dalje uživamo u zajedničkim aktivnostima

Tokom protekle nedelje učenici, roditelji i zaposleni u projektnim školama uživali su u sportskim i umetničkim aktivnostima. Prenosimo vam delić atmosfere iz Prokuplja.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Nastavljamo sa zajedničkim aktivnostima

I ovaj vikend smo proveli družeći se i uživajući u zajedničkim aktivnostima. Škole iz Požarevca su učestvovale u likovnoj koloniji, dok su škole iz Šapca imale radionice na temu brige o životinjama i zajedničku izložbu kućnih ljubimaca.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Zajedničke aktivnosti dece i nastavnika iz osnovnih škola u Šapcu, Prokuplju i Požarevcu

U toku su zajedničke aktivnosti dece i nastavnika iz 10 osnovnih škola uključenih u projekat „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ u Šapcu, Prokuplju i Požarevcu.

Zajedničke aktivnosti su izabrane prema interesovanjima dece a uključuju sportske aktivnosti (košarka, odbojka, fudbal, orijentiring), društvene igre („Igrom kroz izazove“), likovne aktivnosti, radionice o pravljenju filma, brizi o životinjama, itd. Deca i nastavnici iz različitih škola imaju priliku da se druže, igraju i uče zajedno.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Završene su još tri obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja"

25. i 26. septembra smo završili planirane obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“  sa tri grupe u osnovnim školama „Nikolaj Velimirović“ i „Laza K. Lazarević“ iz Šapca i „Sveti Sava“, „Dositej Obradović“ i „Vuk Karadžić“ iz Požarevca
 

Nastavak realizacija obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja"

Nastavljamo sa realizacijom obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja" koje se realizuju u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“.

18. i 19. septembra održana je obuka u dve grupe sa kolegama i koleginicama zaposlenim u osnovnim školama u Prokuplju koje su uključene u projekat:

„Milić Rakić Mirko”, „Ratko Pavlović Ćićko”, „9. oktobar” i „Nikodije Stojanović Tatko”.

Obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“

U okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ počela je realizacija obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“.

Prva obuka održana je u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Šapcu 11. i 12. septembra 2021.

Fotografije preuzete sa: https://www.facebook.com/osvukkaradzicsabac/posts/1025981268152657