VESTI

Započeli smo interkulturalnu razmenu u Dečjem selu u Trogenu

Tokom naredne dve nedelje učenici/ce i nastavnici/ce iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Šapca,„Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja i „Sveti Sava“ iz Požarevca borave u Dečjem selu u Trogenu, uŠvajcarskoj.
Program interkulturalne razmene obuhvata radionice, kulturne i sportske aktivnosti, kreiranje radio-emisije, pripremu hrane, održavanje higijene u kući u kojoj učenici/ce i nastavnici/ce borave i druge aktivnosti kroz koje stiču životne veštine i veštine intekulturalne komunikacije.
Program se realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“. Ukupno 40 učenika/ca i 6 nastavnika/ca učestvuje u programu razmene, uz podršku članice CIP Centar tima. U programu učestvuju učenici/ce i nastavnici/ce iz Moldavije.

Horizontalna razmena i učenje

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Požarevca je 17.6.2022. bila domaćin susreta i horizontalne razmene svih deset škola uključenih u projekat. Razmenjivali smo iskustva, primere dobre prakse, bolje smo se povezali i uspostavili saradnju, učili zajedno i družili se.

Lokalni akcioni plan u Prokuplju

26, maja 2022. godine je održan sastanak Lokalnog tima u Prokuplju na kom je predstavljen finalni Lokalni akcioni plan za obezbeđivanje pravednog i kvalitetnog obrazovanja dece na teritoriji grada Prokuplja.

Ponosni smo na naš zajednički rad i saradnju u razvijanju akcionog plana.

Unapređivanje kvaliteta nastave kroz samovrednovanje

27. maja 2022. godine realizovali smo obuku Unapređivanje kvaliteta nastave kroz samovrednovanje u Beogradu sa predstavnicima osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, „Sveti Sava“ iz Požarevca i „Vuk Karadžić“ iz Šapca.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa instrumentima za samovrednovanje oblasti kvaliteta Nastava i učenje, međusobno sarađuju i razmenjuju iskustva.

Zajedno smo učili i razmenjivali iskustva

Predstavnici lokalnih projektnih timova iz Šapca, Požarevca i Prokuplja su 13. maja 2022. u Šapcu učestvovali u horizontalnoj razmeni. Naš domaćin, Tim iz Šapca je prikazao dokumenta koja su razvili kako bi podržali pravedan upis učenika u škole. Družili smo se, razmenjivali i diskutovali o uspesima, izazovima i mogućim rešenjima.

Klub za roditelje u OŠ „Vuk Karadžić“ Šabac

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Šapcu u okviru Kluba za roditelje uspešno se realizuju radionice sa roditeljima čija deca pohađaju prvi i peti razred. Radionice su deo programa za roditelje „Školovanjem za bolju budućnost“ koji je razvijen u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“.

Ukoliko želite da saznate više, pratite fejsbuk stranicu škole: https://www.facebook.com/osvukkaradzicsabac

Razmenjivali smo i učili zajedno kako da čitanjem i pisanjem podstaknemo kritičko mišljenje dece

Kroz mentorske susrete krajem marta, učesnici obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“ iz svi deset škola uključenih u projekat, imali su priliku da razgovaraju i razmene iskustva o primeni tehnika za podsticanje kritičkog mišljenja u praksi. Predstavljeni su primeri i ideje sa različitih časova, a deo njih i atmosfere možete videti na fotografijama.

Planiramo dalje razvijanje projekta

28. marta 2022. godine u Beogradu smo organizovali radionicu posvećenu sagledavanju ključnih rezultata i izazova u dosadašnjoj realizaciji projekta, i započeli smo planiranje nove faze.

Učestvovali su direktori i koordinatori školskih projektnih timova iz 9 osnovnih škola iz Šapca, Prokuplja i Požarevca, članovi Lokalnih timova, Konsultativnog tela i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uživali smo u zajedničkom radu, razmeni i druženju!

Okrugli stolovi u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju

Tokom decembra 2021. godine realizovali smo tri okrugla stola, u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju. Predstavljeni su rezultati projekta i diskutovano je o lokalnim akcionim planovima za pravedno i kvalitetno obrazovanje. Učestvovali su predstavnici škola, lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i drugi saradnici i partneri na projektu.

Realizovali smo još dve obuke „Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece“

U okviru Projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje" krajem novembra 2021. godine realizovali smo još dve obuke Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece u osnovnim školama „Sveti Sava“ iz Požarevca i „Vuk Karadžić“ iz Šapca.

Sastanak Konsultativnog tela

U okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje" 14. decembra organizovali smo sastanak sa Konsultativnim telom projekta u Beogradu. Imali smo priliku da predstavimo rezultate projekta i naredne korake. Na sastanku su učestvovali i predstavnici lokalnih samouprava Šapca, Prokuplja i Požarevca i predstavnici osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“, „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“.

Nastavili smo sa realizacijom panel diskusija za roditelje

Nastavili smo sa realizacijom panel diskusija za roditelje u Požarevcu, Šapcu i Prokuplju. Bavili smo se temama prepoznavanja i postupanja u situacijama diskriminacije.

Panel diskusije za roditelje

Pokrenuli smo ciklus panela za roditelje iz naših projektnih škola. Prvi panel pod nazivom "I različiti i jednaki" realizovan je 9. novembra 2021. godine u Centru za stručno usavršavanje Šabac.

Pokrenuta je tema o pravu na kvalitetno obrazovanje za svako dete i različitim mehanizmima i merama za podršku njihovom uključivanju.

Sastanak Radne grupe koja se bavi kreiranjem Vodiča za sprečavanje segregacije i preduzimanje mera za desegregaciju u ustanovama obrazovanja i vaspitanja

10. novembra održan je sastanak Radne grupe koja se bavi kreiranjem Vodiča za sprečavanje segregacije i preduzimanje mera za desegregaciju u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Diskutovali smo o najčešćim dilemama i izazovima, ali i mogućim rešenjima i primerima iz prakse.

Započeli smo sa realizacijom obuka „Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece“

U okviru Projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje", 3. i 4. novembra 2021.godine realizovali smo prvu obuku pod nazivom Podrška razvoju socijalno - emocionalnih kompetencija dece u OŠ “Milić Rakić Mirko” iz Prokuplja. Zajedničkom učenju, radu i druženju pridružili su se i timovi partnerskih škola - OŠ „9. oktobar”, OŠ „Nikodije Stojanović Tatko” i OŠ „Ratko Pavlović Ćićko”.
 

I dalje uživamo u zajedničkim aktivnostima

Tokom protekle nedelje učenici, roditelji i zaposleni u projektnim školama uživali su u sportskim i umetničkim aktivnostima. Prenosimo vam delić atmosfere iz Prokuplja.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Nastavljamo sa zajedničkim aktivnostima

I ovaj vikend smo proveli družeći se i uživajući u zajedničkim aktivnostima. Škole iz Požarevca su učestvovale u likovnoj koloniji, dok su škole iz Šapca imale radionice na temu brige o životinjama i zajedničku izložbu kućnih ljubimaca.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Zajedničke aktivnosti dece i nastavnika iz osnovnih škola u Šapcu, Prokuplju i Požarevcu

U toku su zajedničke aktivnosti dece i nastavnika iz 10 osnovnih škola uključenih u projekat „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ u Šapcu, Prokuplju i Požarevcu.

Zajedničke aktivnosti su izabrane prema interesovanjima dece a uključuju sportske aktivnosti (košarka, odbojka, fudbal, orijentiring), društvene igre („Igrom kroz izazove“), likovne aktivnosti, radionice o pravljenju filma, brizi o životinjama, itd. Deca i nastavnici iz različitih škola imaju priliku da se druže, igraju i uče zajedno.

Za više informacija pratite našu Fejsbuk stranicu!

Završene su još tri obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja"

25. i 26. septembra smo završili planirane obuke „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“  sa tri grupe u osnovnim školama „Nikolaj Velimirović“ i „Laza K. Lazarević“ iz Šapca i „Sveti Sava“, „Dositej Obradović“ i „Vuk Karadžić“ iz Požarevca
 

Nastavak realizacija obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja"

Nastavljamo sa realizacijom obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja" koje se realizuju u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“.

18. i 19. septembra održana je obuka u dve grupe sa kolegama i koleginicama zaposlenim u osnovnim školama u Prokuplju koje su uključene u projekat:

„Milić Rakić Mirko”, „Ratko Pavlović Ćićko”, „9. oktobar” i „Nikodije Stojanović Tatko”.

Obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“

U okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“ počela je realizacija obuka „Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja“.

Prva obuka održana je u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Šapcu 11. i 12. septembra 2021.

Fotografije preuzete sa: https://www.facebook.com/osvukkaradzicsabac/posts/1025981268152657