Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 30
i-roditelji-se-pitaju.cipcentar.org

Akcije Saveta roditelja grada Užice i opštine Požega

Užički centar za prava deteta (UCPD) je osnovan 1998.godine. Misija je unapređenje položaja dece i mladih u društvu u skladu sa principima i pravima Konvencije o pravima deteta. Ciljne grupe sudeca i mladi, roditelji, profesionalci koji se bave decom i mladima; lokalna zajednica.Aktivnosti centra organizovane su u 3 programa: Program edukacije ima za cilj da informiše decu, mlade, roditelje i profesionalce o pravima deteta i mehanizmima za ostvarvanje prava. Program participacije ima za cilj da promoviše aktivno učešće dece i mladih u procesima donošenja odluka od njihovog interesa kao i sveukupnom društvenom životu, kao i da promoviše modele participacije u društvu. Program neformalnog obrazovanja ima za cilj da omogući pristup različitim oblicima neformalnog obrazovanja deci i mladima, kroz koje će oni sticati znanja i veštine značajne za njihov skladan razvoj. U sklopu svakog programa Centar organizuje: seminare, treninge, akcije/kampanje, istraživanja, tribine, okrugle stolove, izdavačku delatnost i sl.

Ceo tekst možete preuzeti ovde.

Apel nadležnim institucijama za obeležavanje pešačkih prelaza

Savet roditelja grada Užica uputio je javni apel svim nadležnim institucijama Grada Užica da u okviru svojih ovlašćenja i odgovornosti obeleže pešačke prelaze i učine ih vidljivim za sve učesnike u saobraćaju.

Više informacija o akciji Saveta roditelja grada Užica možete pogledati na linku:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?id=469813709728365&story_fbid=548361711873564

Brošura Kako sprečiti nasilje nad decom u školi/vrtiću?

Ovom brošurom želimo da doprinesemo ostvarivanju prava deteta na razvoj u bezbednom i podsticajnom  okruženju i da utičemo na podizanje svesti građana i građanki, a naročito dece i mladih o važnosti poštovanja prava deteta da  bude zaštićeno od svih oblika nasilja. Potrudili smo se da objedinimo korisne informacije kao što su:  kako se definiše nasilje, koje vrste nasilja postoje, šta bi trebalo da urade deca i roditelji u slučaju nasilja, kome sve mogu da se obrate za pomoć, da prijave nasilje i sl.

Brošura je namenjena deci koja pohađaju predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima... 

Pored kreiranja brošure planiramo da realizujemo sledeće aktivnosti:

  • U narednoj godini planirali smo edukaciju dece u osnovnim školama i vrtićima  na temu: Nasilje u školi/vrtiću. Edukativne radionice će realizovati obučeni vršnjački edukatori, srednjoškolci  svih srednjih škola na području grada Užica.
  • Apelovaćemo da se čas odeljenske zajednice u svakoj školi posveti temi: Kako sprečiti nasilje nad decom u školi/vrtiću?, gde će okvir za diskusiju biti sadržaj iz brošure.

Na ovim  aktivnostima je planirana i distribucije brošure, koju možete da preuzmete ovde.

 

 

Tribina: Trgovina ljudima

Savet roditelja opštine Požega je u saradnji sa Policijskom upravom Užice organizovao tribinu pod nazivom "Trgovina ljudima"koja je je održana  u sredu, 27.marta 2013.godineu Gradskoj galeriji u Požegi.

Tribinu je otvorila Dragica Jevtić, načelnica Policijske uprave, zatim je  RadomirRakovićšef Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave u Užicugovorio o pojmu trafikinga i njegovim posledicama, i  merama prevencije, kao i odgovornosti države, grupa, pojedinaca u njegovom sprečavanju. Takođe, pristuni su mogli da pogledaju kratke filmove i spotove na ovu temu.

Više informacija o tribini možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=i9TpYp7-zAQ

Fotografije sa tribine možete pogledati na linku:

http://www.uecpd.org/galerija/foto/trgovina%20ljudima

Saopštenje za javnost u vezi sa opasnostima korišćenja pirotehničkih sredstava

Budući da se tokom novogodišnjih praznika očekuje povećanje prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava, Savet roditelja grada Užica uputio jejavni apel roditeljima, školskim i komunalnim policajcima, ovlašćenim radnjama za prodaju pirotehnike i deci, kojim se upozorava na opasnosti korišćenja eksplozivnih naprava. Ovim saopštenjem želimo da  da doprinesemo povećanju bezbednosti dece, da istaknemo važnost uključivanja celokupne zajednice u taj proces, kao i da  skrenemo pažnju javnosti na obavezu  sprovođenja zakona kojim se zabranjuje prodaja petardi i drugih pirotehničkih sredstava maloletnim licima.  Savet roditelja grada Užica poziva sve sugrađane da promovišu kulturu radovanja i proslave Nove godine bez pucanja i petardi kojima se ugrožava bezbednost dece i mladih.

 

Naše saopštenje su kontinuirano prenosili svi lokalni mediji. Saopštenje možete da nađete na sledećem linku:

http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/3521/gradski-savet-roditelja-bez-petardi-za-praznike.html

More Articles...

  1. Otvaranje Fejsbuk stranice
Joomla templates by a4joomla