Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 30
i-roditelji-se-pitaju.cipcentar.org

Humanitarni bazar: Đaci Zvezdare za svoje vršnjake u Obrenovcu

Na Drugom prolećnom humanitarnom bazaru OŠ "Veljko Dugošević", na Zvezdari koji je održan u subotu, 7. juna,  prikupljeno je 96 000, 00 dinara, a ova sredstva biće upotrebljena za kupovinu  školske opreme i nastavnih sredstava za škole u Obrenovcu koje su stradale u poplavama. Humanitarni bazar koji je ove godine nosio slogan “Zdravim stilom života” organizovali su zajedno učenici, roditelji i nastavnici škole uz podršku CIP - Centra za interaktivnu pedagogiju (CIP) i Gradske opštine Zvezdara.

Četvoročasovni program obuhvatio je više radionica o zdravim stilovima života, sportske turnire, igre bez granica, dramski  i plesni program… Na štandovima su se prodavali  ručni radovi nastali od reciklažnog materijala koje su učenici i učecnice mlađih razreda pravili sa svojim učiteljima i učiteljicama. Svoju delatnost i mogućnosti reciklaže predstavila je Gradska čistoća, Set reciklaža i Recan fondacija, a odeljenja koja su prikupuila najviše reciklažnog otpada nagrađena su vrednim knjigama. Mame su pripremale sveže voćne sokove, zdrave školske užine i kolače od integralnih žitarica i voća, a na štandu Centra za promociju zdravlja, posetioci su imali priliku i da provere šećer, krvni pritisak,  dobiju kozmetičke i druge savete o zdravlju, ili pak naučie nešto o prvoj pomoći, a sve to zahvaljujući učešću  Farmaceutsko fiziotarapeutske škole,  Medicinske škole Zvezdara,  Zavoda za javno zdravlje i Crvenog Krsta Zvezdare. Na jednom od brojnih štandova gosti iz Kine i nastavnik kineskog jezika, koji se fakultativno uči u školi, promovisali svoju kulturu i zdrave stilove života u Kini.

Direktorka škole Vesna Ćirović ističe da škola ima odličnu saradnju sa roditeljima  kao i to da je “Bazar” ušao u novi Razvojni plan škole upravo zahvaljujući inicijativi Saveta roditelja i njihovom aktivizmu. “Ova manifestacija je važan događaj za školu, ali i širu zajednicu jer se oko jednog plemenitog cilja okupimo svi zajedno: učenici i njihovi roditelji, nastavnici i ostali zaposleni u školi. Negovanje najviših ljudskih vrednosti, a pre svega dobrote, humanosti i sabornosti, nije ništa manje važno od znanja koje deca stiču u školi” - reči su direktorke Ćirović.

Akciju su podržali i Kreativni centar, Škola engleskog jezika “Livingston”, Štamparija Bast, Gradska čistoća, Zavod za zaštitu zdravlja, Crveni krst Zvezdara, Imlek, Holitimed, SET reciklaža, Recan fondacija, Studentska Unija Medicinara, Ambasada Savezne Republike Nemačke …

Prošlogodišnji humanitarni bazar odvijao se pod sloganom “Pokaži srce”, kada je prikupljan novac za pomoć Prihvatilištu za decu Beograd. 

Fotografije sa ovogodišnjeg Bazara dostupne su na linku:http://www.osveljkodugosevic.edu.rs/Slike.aspx?id=208

Tribina i radionice povodom Evropske nedelje protiv rasizma i diskriminacije

Povodom obeležavanja Evropske nedelje protiv rasizma i diskriminacije, predstavnici Saveta roditelja opštine Zvezdara su okviru inicijative “I roditelji se pitaju” organizovali akciju u martu 2014. godine.

U cilju doprinosa uvažavanju različitosti i podizanja svesti o diskriminaciji dece u Srbiji održane su radionice za učenike i tribina za roditelje i zaposlene u Osnovnoj školi “Stevan Sinđelić”. 

Gorica Čolić, samostalna savetnica u kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti govorila je oblicima diskriminacije i diskriminatorskog postupanja u odnosu na lična svojstva, pravnim mehanizmima za zaštitu od diskriminacije i proceduri za pokretanje postupka pred Poverenikom.

Učesnici tribine imali su priliku da se upoznaju sa podacima iz Posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece u Srbiji, koji ukazuju da su među decom i mladima još uvek široko rasprostranjeni stereotipi, predrasude i diskriminatorski stavovi naročito prema romskoj deci i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i da se diskriminacija najčešće vrši u oblasti obrazovanja.

 

Psihološkinja Tamara Tomasević  je sa učenicima i učenicama osnovnih škola “Stevan Sinđelić“ i Despot Stefan Lazarević“ realizovala radionice iz akreditovanog seminara  „Ni crno ni belo – program za rad sa decom/mladima protiv predrasuda, za toleranciju i interkulturalnost“. 

Tribina Da izbor zanimanja ne bude plod slučajnosti

  1. Izveštaj sa tribine u formi prezentacije možete pogledati ovde
  2. Informacije za roditelje možete pogledati ovde
  3. Kalendar upisnih aktivnosti možete pogledati ovde
  4. Uputstvo za učenike možete pogledati ovde
  5. Uputstvo za roditelje možete pogledati ovde

Humanitarni bazar “Pokaži srce! Za decu u Prihvatilištu!”

Predstavnici Saveta roditelja opštine Zvezdara organizovali su akciju pod nazivom “Pokaži srce! Za decu u prihvatilištu” u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u subotu 25. maja 2013. godine.

Na humanitarnom bazaru deca su prodavala igračke, slikovnice, filmove, ali i svoje rukotvorine kako bi prikupili sredstva za decu u Prihvatilištu. U “igrama bez granica” zajedno sa vršnjacima iz ove škole takmičila su se i deca iz Prihvatilišta. U dvorištu škole instaliran je i mini kafić gdu su učesnici skupa mogli da se posluže sokovima, slanim i slatkim poslasticama koje su prepremili roditelji.

Ovu akciju pomogli su Societe Generale Banka, Škola stranih jezika Livingston, štamparija BAST, English Book, Kreativni Centar i Gradska opština Zvezdara.

Više informacija na linku: http://www.osveljkodugosevic.edu.rs/svevesti.aspx?parentid=67

Fotografije možete pogledati na linku: http://www.osveljkodugosevic.edu.rs/Slike.aspx?id=122

 

Roditelji su kreirali plakat za akciju koji možete pogledati ovde

Otvaranje Fejsbuk stranice

U okviru inicijative „I roditelji se pitaju“, otvorena je stranica Roditelji Zvezdare na društvenoj mreži Fejsbuk. Predstavnici Saveta roditelja opštine redovno ažuriraju stranicu i dopunjuju je korisnim informacijama.

Stranicu Roditelji Zvezdare možete posetiti preko linka:

https://www.facebook.com/roditelji.zvezdare?ref=ts&fref=ts

Joomla templates by a4joomla