Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/cipcenta/public_html/i_roditelji_se_pitaju/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
O INICIJATIVI “I RODITELJI SE PITAJU”

O INICIJATIVI “I RODITELJI SE PITAJU”

„I roditelji se pitaju“ je nacionalna inicijativa koju su 2011. godine pokrenuli CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju, Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Aktivnosti se sprovode u saradnji sa roditeljima, obrazovnim ustanovama, lokalnim upravama i udruženjima: Užički centar za prava deteta, UG Nexus iz Vranja, UG Dečja radost iz Zaječara, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša, UG Roditelj Kragujevac i UG Roditelj Beograd.

Osnovni cilj Inicijative je unapređenje uslova za razvoj, obrazovanje i život dece, stvaranjem sistemskih uslova za aktivnije i kvalitetnije učešće roditelja u donošenju odluka značajnih za decu i mlade u obrazovnoj ustanovi i na nivou lokalne zajednice.

Specifični ciljevi  Inicijative su: 

  • Razvijanje sistemskog okvira za veću participaciju roditelja razvijanjem koncepta Saveta roditelja opštine (grada).
  • Povezivanje roditelja, zaposlenih u obrazovnim ustanovama, lokalnim upravama i drugim institucijama u zajednici za zajedničko delovanje.
  • Osnaživanje roditelja za proaktivno, efikasno i efektivno delovanje u vezi pitanja značajnih za decu, u obrazovnim ustanovama i na nivou lokalne zajednice.
  • Promocija značaja aktivne participacije roditelja među roditeljima, u medijima u stručnoj i široj zajednici.
  • Kreiranje resursa za roditelje i nastavni kadar.

 

Ishodi Inicijative su: Osnovani i aktivni Savet roditelja opštine (grada); Unapređen rad saveta roditelja obrazovnih ustanova; Bolja saradnja između roditelja, obrazovne ustanove i opštinske uprave.

Inicijativa se realizuje u 13 sredina u Republici Srbiji, i to u gradovima: Beograd (gradske opštine Zvezdara, Vračar, Obrenovac, Savski venac, Stari grad i Zemun), Kragujevac, Vranje, Užice, Zaječar, Niš (gradske opštine Medijana i Pantelej) i u opštini Požega.

Roditelji i zaposleni iz preko 260 obrazovnih ustanova (12 predškolskih ustanova, 145 osnovnih škola, 97 srednjih škola i 6 škola za osnovno i srednje obrazovanje) su učestvovali u aktivnostima i-ili su informisani o Inicijativi.

O čemu se sve roditelji pitaju, a o čemu bi još trebalo da budu pitani i uvaženi?

Roditelji imaju pravo i odgovornost da budu pitani i da daju svoj doprinos svemu što se tiče njihove dece. Roditelji su najviše zainteresovani za dobrobit deteta i mogu svojim znanjem i iskustvom, veštinama, talentima, posvećenošću i energijom mnogo više da doprinesu dobrobiti i svoje i druge dece. Roditelji se moraju pitati u vezi ostvarivanja i zaštite prava deteta, zaštite zdravlja i bezbednosti, obrazovnih sadržaja i načina podučavanja, vrednosti koje se deci prenose, načina ophođenja prema vršnjacima i starijima, rešavanja problema, zabave, sporta, kulture... Da bi ostvarili svoju ulogu, roditeljima je potrebna stručna podrška ali i mnogo više međusobne razmene i saradnje.

Postojeća zakonska regulativa, pre svega „Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja“, 2009, daje osnovu za učešće roditelja u obrazovanju i podržava zajednička nastojanja predškolske ustanove/škole i porodice u podizanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja dece. Međutim, dosadašnja praksa je pokazala da je potrebno još puno toga učiniti kako bi se obezbedili uslovi da roditelji na organizovaniji, osmišljeniji, stručniji i svrsishodiniji način deluju u okviru predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i opštine. Potrebno je više angažovanja samih roditelja, ali i nastavnog kadra i uprava Ustanova, da im to omogući i da ih podrži u razumevanju prava, obaveza i mogućih načina delovanja.

Roditelji imaju pravo i obavezu da aktivno učestvuju, Ustanove imaju odgovornost da ih podrže u kvalitetnijem ostvarivanju njihove roditeljske uloge.


Prezentacija 1.

Prezentacija 2.

 
Joomla templates by a4joomla